Adriyatik denizinde, Dalmaçya kıyılarında yer alan Arnavutluk’un en büyük şehri olan Tiran ayrıca ülkenin başkentidir. Osmanlı İpmaratorluğu tarafından kurulan şehir uzun süre himayesinde Kalmıştır fakat Tiran’da günümüzde Osmanlı’ya ait hiçbir eser kalmamıştır. Ülke kendine özgü mimarisi ve kendi mutfağıyla turistleri az da olsa kendine çekmeyi başarıyor.
TRAN’DA ULAŞIM
Şehirde bir tane uluslararası havaalanı mevcut. Türkiye’den tarifeli seferlerle bu ülkeye gelebilirsiniz. Balkan rotalarının Sırf merak konusu olan Tiran’da ulaşım son derece ucuz. Gerek Uçak olsun gerekse de otobüsler olsun bütçeyi zorlayacak herhangi bir şey yok. Gönül rahatlığıyla taksi kullanabilirsiniz. Şehre hava yolu ile ulaşım olduğu gibi turizm acentelerinin tur otobüsleriyle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Şunu da belirtmemde yarar var otobüsler her zaman her yere gitmiyor günlerini ve kalkış varış saatlerini dikkate almanızı öneririm. Bir örnek vermek gerekirse Ohri’ye gitmek istemiştim Tiran üzerinden. Bana yetkili kişi gün aşırı otobüs olduğunu söyledi. Bunu özellikle dikkate alıp planınızı ona göre yapınız. Turizm acentelerini İskender Bey Meydanından dümdüz ilerlediği caddede bulabilirsiniz. Ulusal tarih müzesinin arkasında kalıyor hayırlatayım.
TİRAN’DA KONAKLAMA
Ucuz bir şehir bunu tekrar tekrar söylememize gerek yok sanırsam. Konaklamada da ucuzluk söz konusu tabi ki de. Şehirde bol miktarda otel, hostel ve apart bulabilirsiniz. Her yer genelde yürüme mesafesinde ama yine konum bilgisini internet üzerinden öğrenmenizde fayda var.
TİRAN MUTFAĞI
Bu konuda Tiran’ın üzerine yok desem yeridir. Ucuz olan şehir mutfağına da yansımış durumda. Et yemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Diğer balkan ülkelerine istinaden burada domuz eti nerdeyse yok denilecek kadar az. Bu yüzden rahat olabilirisiniz. Son derece geniş et yemeği yelpazesinden kendi ağzınıza layık olanı seçip güzel bir restoranda oturup ağız tadıyla balkanların en ucuz ülkelerinden birinde keyfini süre süre yemeğinizi yiyebilirsiniz. Örnek olarak ekte birkaç resim ekledim. Bu tabaklar ortalama 20 TL civarı. Aynısını Türkiye’de herhangi bir yerde yeseniz 40-50 TL gibi bir rakam olacaktır. Arnavutluk’tasınız da börek yemeden olmaz. Burada en hasını yiyebilir. Paket yapıp ülkenize götürebilirsiniz. Bizzat denedim dayanıklı ürünler. Bir o kadar da lezzetliler. Malzeme konusunda da böreklerde cimrilik yapmamışlar.
TİRAN’DA NERELER GEZİLİR
Açıkçası Tiran’da öyle aman aman gezilecek çok yer yok. Yürüyerek koca şehri yarım günde tamamlayabilirsiniz. Genelde gezginlerin durağı ve skor yapanların uğrak noktası diyebilirim. Yinede başlıca saymak gerekirse;
- Ulusal Tarih Müzesi
- Et`Hem Bey Camii
- Skanderbeg Meydanı
- Büyük Park (Parku İ Madh)
Başımdan geçen ufak bir anı
Ohri’ye gidecektim. Turizm şirketinin yolunu tuttum çünkü sabah erkenden Ohri’ye geçeceğim. Bilet almak için görevliye sordum ve bana 2 gün sonra olduğunu söyledi. Tabi bende şoklardayım nasıl olur böyle bir şey gibilerinden düşünüyorum. Sonra görevli bana Ohri’ye yakın sınır kasabasına gidersen oradan oraya ulaşımın kolayca olabileceğini söyledi. Her neyse. Biraz soruşturmayla Pogradec’e giden otobüslerin nerden kalktığını buldum. Güzel sanatlar fakültesinin hemen önünden minibüsler kalkıyor söyleyeyim. Bir şekilde Pogradec’e vardım. Kime sorduysam kimse İngilizce bilmiyor. Nerdeyse 20 kişiye sordum yok. Sonra bir taksici bana “Nereye gideceksin?” dedi. Bende Ohri’ye geçmek istediğimi söyledim. Bana “Seni sınıra kadar bırakabilirim. Her saat başı sınıra otobüs geliyor o otobüsle Ohri’ye gidebilirsin” dedi. Anlaştık ve beni sınıra bıraktı. Şunu da belirteyim. Normalde Arnavutluk polisi Türk pasaportlarına vize mührü basmıyor. Ben de sınırı yürüyerek geçtim ve Arnavutluk vize mührünü kaptım. Biraz bekledikten sonra Ohri arabası geldi ve Ohri’ye geçtim. Belirteyim! Bu yöntemle geçecekseniz yanınızda mutlaka Makedonya dinarı olsun.