30 Kasım Cumartesi 2024
Ana SayfaBulgaristanPlovdivPlovdiv Gezi Rehberi

Plovdiv Gezi Rehberi

Plovdiv mi, Filibe mi? Bir anlam kargaşası içerisinde ki bu komşu şehirde yapılabilecekler inanın saymakla bitmez. Öncelikle isminden bahsedecek olursak Şehir esas ismini Makedon kralı 2. Filipten almaktadır.  Uzun süredir Osmanlı himayesinde bulunan coğrafya Osmanlı döneminde Filibe ismindeydi daha sonradan Osmanlıdan kopunca kiril alfabesinde ПЛОВДИВ namı değer şu anki ismi olan PLOVDIV ismini almıştır.  Plovdiv; İstanbul, Roma, Lizbon gibi 7 tepeli şehirlerdendir.

Bölge önemli ölçüde Osmanlı eserleri ile donatılmıştır. Zamanında Osmanlı’da bölge önemli bir noktaydı. Şehir ülkenin en büyük ikinci şehridir. Popülasyon o denlide akıcıdır. Yılın her zamanı Turist akınına uğrayan şehre en büyük turist yoğunluğu Türkiye’den yapılmaktadır. Gerek gezmek amaçlı olsun gerek se de çifte vatandaş olan Türk vatandaşlarının vatanı olarak görülse de şehir he zaman hızlı bir yaşantıya sahiptir.

Türkiye’ye olan yakınlığı ile de bilinen Bulgaristan hafta sonu kaçamağı yapmak isteyen turistler için biçilmiş kaftandır. Kafa dağıtmak için bir hafta sonu hadi gidelim demeniz yeterli. Türkiye’den çok çok çok  ucuz olan bu ülke de hafta sonları Türkiye’de harcadığınız paradan daha azını doyasıya eğlenerek geçirmeniz mümkündür. Ülke kendine özgü olan Leva kullanmanın yanı sıra sizleri korkutmasın aradaki kur farkı. Örnek olarak verirsek Güzel bir restorana gidip öğlen veya akşam yemeği yemeniz Türkiye şartlarında 30-50₺ arası olmakla beraber, bu yemek işini aynı şekilde bu ülkede yapmış olmanız bize maksimum 20₺ gibi bir rakama denk gelecektir. O denli ucuz demek istediğim.

 Şehre ulaşım konusunda da son derece kolaylıklar mevcuttur. İster Softa üzerinden aktarmalı bir şekilde uçakla ulaşım sağlayabilirsiniz isterseniz de Türkiye üzerinden tarifeli seferler düzenleyen otobüs firmaları ile de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Mesafe yakın ben kendi arabamla da giderim derseniz saygıyla karşılarım. Türkiye’ye vize uygulayan bu ülke kolayca Türk vatandaşlarına vize vermektedir. Sadece gidiş dönüş biletlerinizi nerede kalacağınızı bildirmeniz ve banka hesap özetinizi bildirdiğiniz taktirde kolaylıkla birkaç güne vize almanız çok mümkündür.

PLOVDIV’DE NERELER GEZİLİR

Osmanlı zamanında önemli bir nokta olduğunu belirtmiştim. Şehir adeta Osmanlı sokaklarında dolaşır gibi hissettiriyor. Her bir köşede bir eser sizi selamlıyor adeta. Başlıca sıralamak gerekirse de;

  • Roma Amfi Tiyatrosu
  • Roma Forumu
  • Etnografya Müzesi
  • Sveti Konstantin & Elena Kilisesi
  • Plovdiv Güzel Sanatlar Müzesi
  • Cuma Camii
  • Knyaz Aleksandar Caddesi

Genel anlamada başlıca dolaşılacak mekanlar buralar olsa da zamanınızı yollarda yorulmadan dolaşmanızı da tavsiye ederim. Knyaz Aleksandar I Caddesindeki mağazalarda da doyasıya alışveriş yapmanız sizleri rahatlatacaktır.

PLOVDIV MUTFAĞI

Balkanların en iyi mutfağına sahip olan bir ülke burası. Doyasıya balkanların en iyi yemeklerini yemeniz, doya doya içeceklerinden yemeniz için çok güzel bir şehir. Başlıca yemeklerinde genel anlamda domuz etti kullandıkları için öncelikle bu konuda sizleri uyarmak isterim. Ama şunu da belirtmem gerekir ki en iyi yemekleri de domuz etinden domuzdan yapılan yemekler. Plovdiv’de en iyi restoranların başında tabiki de Dayana gelmektedir. Knyaz Aleksandar Caddesinden biraz yürüme ve biraz tarif sorma ile burayı bulmanız çok mümkün. Kesinlikle bu şehre geldiyseniz burada oturup restoranın ilginç ayılı mimarisi ile yemeğinizi söyleyip tadına vara vara yemeğinizi yemenizi tavsiye ederim.

PLOVDIV’DE KONAKLAMA

Bu koskoca şehir de sizin için illa bir yer vardır. Gerek küçük bir yer olsun gerekse de kocaman bir otel olsun her bir köşede bir konak sağlayıcısı bulabilirsiniz. Ama benim size tavsiyem Old City bölgesinde bir yer bulmanız olacaktır. Hem oradaki ambiyansı dibine kadar hissetmiş olursunuz, hem de deli gibi deşarj olup eski Osmanlı’da uyanmanın avantajını elde etmiş olursunuz.

PLOVDIV’DE GECE HAYATI

Avrupa standartlarında eğlencenin balkan müziği ile karıştığı yegane yerlerden bir tanesi bu şehir. Gündüz eğlencelerinin olduğu kadar gece yaşantısı da bir o kadar mükemmel diyebilirim. Özellikle de Zanzibar şehrin önde gelen kulüplerinden. Plovdiv’e gelip te burada deliler gibi eğlenemediğinizde Plovdiv’i tam anlamıyla gezmiş sayılmazsınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

ŞEHİR PUANLARI

Turist Yoğunluğu
Gece Hayatı
Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Lokal Yemek Lezzetleri

EN SON EKLENELER

BAĞLANTIDA KALIN

594BeğenenlerBeğen
5,476TakipçilerTakip Et
2,660AboneAbone Ol
Plovdiv mi, Filibe mi? Bir anlam kargaşası içerisinde ki bu komşu şehirde yapılabilecekler inanın saymakla bitmez. Öncelikle isminden bahsedecek olursak Şehir esas ismini Makedon kralı 2. Filipten almaktadır.  Uzun süredir Osmanlı himayesinde bulunan coğrafya Osmanlı döneminde Filibe ismindeydi daha sonradan Osmanlıdan kopunca kiril alfabesinde...Plovdiv Gezi Rehberi