30 Kasım Cumartesi 2024
Ana SayfaEgeMuğlaKelebekler Vadisi Rehberi

Kelebekler Vadisi Rehberi

Fethiye’nin gizli kalmış cennet köşelerinden bir tanesinden bahsedeceğim sizlere. Kelebekler Vadisi bence Fethiye’ye gelinip görülmeden geçilmemesi gereken yerlerden bir tanesidir. Buralara kadar gelip burayı görmemek çok büyük ayıp olur. Deniz sever biri iseniz bir gününüzü buraya ayırmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ’ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995’te 1. derecede doğal Sit ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80’den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya mahallesinde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadinin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz’e ulaşır. Başlayalım kısa kısa anlatmaya.

TARİHİ

Kelebek Vadisi’nin geçmişi MÖ IV. yüzyıla kadar uzanır. Likya’nın “Perdicia” isimli yerleşim yerinin bazı kalıntıları Kelebek Vadisi Kanyonu’nun hemen üstünde yer alır. Buradaki köy “Faralya” ismiyle anılmaktadır. Mahallenin günümüzdeki adıysa Uzunyurttur. Bizans ve Yunan uygarlığından Osmanlı’nın son zamanlarına kadar sürdürülen, yamaçların teraslanmasıyla oluşturulan bahçecilik kültürü bugüne kadar gelmiştir.

Koleksiyoncu-fotoğrafçı Rıfat Kılar 70’li yılların sonlarında vadi kelebeklerinden etkilenerek buraya “Kelebekler Vadisi” demek lazım diyerek “Güdürümsu” diye bilinen koyun ismini, ilk defa farklı şekilde telaffuz etmiş oldu. Arkadaşı olan H. Deniz Bayramoğlu 1987’de bu ismi kullanarak “Kelebek Vadisi” nin doğmasına neden olan işletmeyi başlattı. Amaç doğayla uyumlu bir yaşam modelinin temellerini atmak ve bunu tüm dünyayla paylaşmaktı. Başta müzisyen Nezih Topuzlu ve H. Deniz Bayramoğlu olmak üzere, doğasever bir grup vadiyi koruma misyonu üstlendi. Yoğun bir kampanyayla gereken ilgiyi çekmekte gecikmediler. Bölgedeki imar yasaklarının sürdürülebilir bir koruma için yetersiz olduğundan hareketle, aktif koruma adını verdikleri doğayla uyumlu farklı düşünce ve etkinlikleri bir araya getiren bir merkez oluşturmaya çalıştılar.

KELEBEKLE VADİSİNE ULAŞIM

Kelebekler Vadisinin güzelliği her ne kadar muhteşem olsa bile ulaşımda bir o kadar çetrefillidir. Ulaşım biçin en güvenli yöntem deniz üzerinden olacaktır. Zaten genelde insanlar deniz üzerinden ulaşım sağlamaktadır. Ölüdeniz Belcekız plajından kalkan botlar sizleri hop diye Kelebekler Vadisine götürecektir. Gün içerisinde bir çok defa gidiş geliş yapmaktadırlar. Ufak bir ulaşım ücreti vererek buraya ulaşım sağlayabilirsiniz. Sezonda turist yoğunluğuna göre ek seferlerde konulmaktadır.

  • Ölüdeniz’den Kelebekler Vadisi’ne : 11:00 – 14:00 – 18:00
  • Kelebekler Vadisinden Ölüdeniz’e : 9:30 – 13:00 – 17:00

Diğer bir seçenek Likya yolu taraflarından olacaktır. Bu kısım oldukça zor bir parkurdur öncelikle belirteyim. Belirli bir kondisyon gerekmektedir. Dağın içerisindeki renkli kayalıkları takip ederek uzunca bir halattan aşağıya inmeniz gerekecektir. Manzaranın tadını çıkarta yolu takip edip halattan inmek ortalama 1 – 1,5 saat sürmektedir. Adrenalin severler için bir seçenek olabilir. Ha birde bu inişin çıkışı olduğunu unutmamak gerekiyor.

KELEBEKLER VADİSİ’NE NE ZAMAN GİDİLİR?

Kelebekler Vadisinde havaların güzelleşmesi ile birlikte sezon nisan yanının ortalarında başlamaktadır. Burayı nisan ve eylül ayının sonlarına kadar ziyaret edebilirsiniz. Kelebeklerin yoğun olduğu dönemde özellikle ziyaret etmelisiniz ki o büyüyü yaşayasanız. Kelebekler en çok Nisan ayının ortalarından Mayıs ayının sonunda doğru çokça mevcuttur. Bu zaman haricinde gelip kelebek göremediğiniz olursa eğer şaşırmayınız. En çok kelebek dediğim zamanda olmaktadır.

KELEBEKLER VADİSİNDE KONAKLAMA?

Evet evet yanlış duymadınız. Burada konaklaya biliyorsunuz. Eğer ki imkanınız varsa burada bir gece bile olsa konaklamanızı öneririm. Yalnız belirtmek isterim koruma alanında olduğundan dolayı ve küçük bir yer olduğundan dolayı olanakları son derece sınırlıdır. Burada sadece bir işletme hizmet vermektedir. Kelebekler vadisi işletmesi ziyaretçilerine çadır ve bungalovlar sunmaktadır. Ama kendi çadırınız ile gelip belirtilen yerlerde de çadırınızı kurmanız mümkündür. Ücreti tekabülünde tabi ki de.

Açık veya kapalı kabinli olarak seçenekleri mevcut olan kamp alanlarında duş ve tuvaletler bulunmaktadır. Sıcak su ise sadece güneş enerjisi ile sağlanılmaktadır. Kelebekler vadisinde konaklama yapacaksanız eğer mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. Küçük bir işletme olduğundan dolayı sizin gibi düşünen binlerce kişi olduğunu unutmayınız.

Konaklama hakkında merak edilen diğer konular ise şu şekildedir;

  • Kişi başı ücretler sabah kahvaltısı ve akşam yemekleri dahil hesaplanarak sizlere sunulmuştur. Büyük bungalov tarzı yapıların içerisinde kendi tuvaletleri mevcuttur.
  • 0-12 yaş arası çocuklardan ücret alınmamaktadır. 13-16 yaş gurubundan ise %50 indirimli ücret alınmaktadır.
  • Sadece erken rezervasyon yapan kişiler ve büyük öğrenci grupları için %10 indirim yapılmaktadır. Diğer şartlarda indirim söz konusu değildir.
  • Çadırsız gelenler üzülmesin. Tesiste bolca hazır çadır alanı ve çadır mevcuttur. Kendi çadırını getirenlerden ise çadır bedeli hariç sadece yer ve hizmet bedeli alınmakdatır.
2020 Yılı Fiyatlarıdır.
Aylar
Büyük
Bungalov
Standart BungalovBüyük ÇadırKüçük ÇadırŞahsi Çadırınız
Ocak – Şubat200 ₺170 ₺155 ₺140 ₺110 ₺
Mart – Mayıs215 ₺185 ₺155 ₺140 ₺110 ₺
Haziran – Eylül250 ₺200 ₺185 ₺170 ₺140 ₺
Ekim – Aralık215 ₺170 ₺170 ₺155 ₺125 ₺

YEME İÇME KONULARI

Konaklama fiyatlarına sabah kahvaltılarının ve akşam yemeklerinin dahil olduğunu söylemiştik. Açık büfe kahvaltılar ve akşam yemekleri son derece tatminkar ve kalitelidir. Haricinde belirtmek isterim ki işletme içerisinde büyükçe bir barı olan bir restoran vardır. Kelebekler vadisi plajına çıkıp sırtınızı vadiye doğru döndüğünüzde sağ tarafta yamaçlarda bir ufak bar göreceksiniz. Burada bir şeyler yudumlamak son derece keyiflidir. Tüm vadi fiyatları ortalamadır. Ekstra bir pahalılık söz konusu değildir. Diğer yandan belirtmek isterim ki;

  • Gün boyu faydalanabileceğiniz alkollü, alkolsüz veya sıcak içeceklerin olduğu büyükçe bir bar,
  • Alkollü ve alkolsüz içecekler ile birlikte servis yapılan bir Balık Evi mevcuttur,
  • Fastfood, köfte, tost gibi ürünlerini bulabileceğiniz bir Snack Bar,
  • Birçok ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz ortalama büyüklükte bir market bulunuyor.

KELEBEKLER VADİSİNDE NELER YAPILIR?

Yapılacaklar listesinin en başına mutlaka yüzme işini eklememiz gerekmektedir. Mavinin güzelliği yeşilin parlaklığı ile kavuştuğu bir noktadasınız. Kesinlikle yüzme ve güneşlenme için kendinize biraz zaman ayırmalısınız.

Vadi yürüyüşlerine çıkıp vadiyi keşfedebilirsiniz. Çeşit çeşit kelebeklerin içerisinde yürümek büyüleyici anlar yaşamanıza sebep olacaktır. Fotoğraf makinalarınızın veya telefonlarınızın şarjı olduğundan emin olunuz. Vadide yapacağınız yürüyüşlerde yüksek ses çıkartmamalısınız. Yüksek ses kelebeklere zarar verebiliyor. Vadinin içerisindeki tırmanış noktalarından geçerken bir profesyonel olmanıza gerek yok. İki farklı tırmanış rotası mevcuttur. Bir tanesi yukarıda bahsettiğin Faralya ulaşımı diğeri ise şelale tırmanışı.

Vadide kamp yapmak muhteşem olacaktır. Bir yanınızda denizin sesi diğer yanınızda uçuşan binlerce kelebek. Kafa dinlemelik bir yer olduğu kesin.

Çocuklar İçin

Vadiye ailece gelenler için düşünülmüş bir taş ev adında çocuk kulübü bulunuyor. Çocuklarınızı buraya emanet ederek, tırmanış veya vadi içerisinde bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Dalış Okulu

Dalış severler veya dalış yapmayı öğrenmek isteyenler içinde vadide bir dalış okulu bulunuyor.Vadinin açıklarında bulunan su altı kaya oluşumunlarını görebileceğiniz bir dalış yapabilirsiniz.Eğitmenler sayesinde daha önce dalış yapmayanlarda eğitim alabiliyorlar.

6 YORUMLAR

    • Merhaba Yaprak
      Kelebekler Vadisi dediğin gibi ülkemiz için biçilmez bir kaftandır. Yürüyüş rotaları için çok iyi rehberler var. Fakat dediğin gibi tehlikeli. Rehbersiz bir başına gezilecek bir yer değil açıkçası.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

ŞEHİR PUANLARI

Turist Yoğunluğu
Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Lokal Yemek Lezzetleri
Gece Hayatı

EN SON EKLENELER

BAĞLANTIDA KALIN

594BeğenenlerBeğen
5,476TakipçilerTakip Et
2,660AboneAbone Ol
Fethiye’nin gizli kalmış cennet köşelerinden bir tanesinden bahsedeceğim sizlere. Kelebekler Vadisi bence Fethiye’ye gelinip görülmeden geçilmemesi gereken yerlerden bir tanesidir. Buralara kadar gelip burayı görmemek çok büyük ayıp olur. Deniz sever biri iseniz bir gününüzü buraya ayırmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Sahip olduğu endemik türler...Kelebekler Vadisi Rehberi