Güneş, deniz, tatil ve Çeşme. Türkiye’de tatil denildiğinde ilk akla gelen hızlı şehirler arasında yer alıyor burası. Denizin maviliğini, doğanın yeşilliğinin yedi renginin iç içe olduğu yegane şehirlerden. İzmir ilinin en batı noktasında yer alan şehir yaz turizminin göz bebeklerinden. Çeşme günümüzde tertemiz ışıldayan denizi, altın sarısı kumsalları, lüks kulüpleri, çılgın su sporları ve renkli gece hayatı ile turizmin yükselen yıldızı denilebilir. Hatta Türkiye sınırları dışına ulaşmış namı ile adeta bir turist mıknatısı gibidir. Çeşme’deyiz zirveye taşıyan pek çok etken var ama bu listenin en başında 30 kilometrelik sahil boyunca uzanan birbirinden güzel plajlarını yabana atmamak gerekir.
ÇEŞME’YE NASIL GİDİLİR?
Öncelikle buraya gelmemiş için bi tak noktası olması lazım insanda. Kafa dinlemelik bir yer arıyorsanız çeşme tam size göre. İzmir merkeze geldikten sonra 80 kilometre kadar tabelaları takip ederken bir buçuk saat sonra bir bakmışsınız muhteşem bir deniz manzarası sizlere hoş geldin der gibi Çeşme’yi karşınızda bulabilirsiniz. Şu an maalesef İzmir – Çeşme otobanında ücretli geçiş uygulanmaktadır. 3 TL (2017 Yaz) olan yol ücreti tek yön olarak fiyatlandırılmaktadır. Haricen toplu taşıma ile İzmir otogarından çeşme otobüslerine binip bu şehre varabilirsiniz. En son toplu taşıma ile 2015 yılında gelmiştim bu şehre. İzmir otogardan Çeşme otogar 25 TL gibi bir ücret vardı. (2015 Yaz)
ÇEŞME’DE KONAKLAMA
“Konaklamadan olmaz!” Diyenlerden ve uzun soluklu bir tatil düşünüyorsanız çeşme tam size göre diyebilirim. Her bütçeye uygun skalada bulunan oteller, pansiyonlar ve apartlar bulunan şehirde sezon dışında bir sorun yaşamadan rezervasyonsuz vardığınızda kapıda kalma durumunuz olamayacaktır. Ama malüm Türkiye’nin en popüler destinasyonlarından olan şehirde yüksek sezonda buraya rezervasyonsuz geldiğinizde baya bir sıkıntı yaşayacağınızdan eminim. Kesinlikle sizlere tavsiyem yaz ayında buraya gelip konaklama yapacaksanız daha önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Konaklama fiyatları yüksek sezonda maalesef ki monopol piyasa kuralı gereği yüksek tutuluyor. Bütçenizi bu sezona göre ayarlamanızı tavsiye ediyorum.
ÇEŞME’DE NE YENİR? NE İÇİLİR?
Malüm deniz kıyısı bir şehirdesiniz. Tutup kebap yemeyi düşünmezsiniz ama neden olmasın. Deniz konusunda hatırı sayılır kalitede bir mutfağı var bu şehrin. Çeşme gastronomik anlamda da çok ileride. Çeşit çeşit otlar, kabukları bile yenen limonlu ve şimdilerde çok zor bulunan sakız enginarı bölgenin en önemli ürünleri. Bunların yanı sıra mis gibi kolan Çeşme kavunu, reçel, kahve ve muhallebi gibi pek çok yiyecek ve içeceğe tat veren damla sakızı ve Toskana’yı aratmayan bağları Çeşme’nin ününü daha da yükseltiyor.
ÇEŞME’DE NERELERİ GEZEBİLİRSİNİZ?
Deniz turizminin merkezlerinden olduğu için tarihi bakımdan zamanın en iyi limanları arasında yer alıyor. Günümüze kadar uzanan bir tarihi var. Her ne kadar çok fazla tarihi koruyamasak bile günümüze kadar uzanmış bir mirasa sahip. Başlıca sıralayacak olursak;
- Ceneviz Kalesi (Çeşme Kalesi)
- Çeşme Marina
- Çeşme Çarşısı
- Ayıos Haralambos Kilisesi
- Tanay Tabiat Parkı
- Kervansaray
Fazlasını arayanlar için minik bir şehir olduğundan fazlasını maalesef ki bulamayacaksınız. Deniz turizminin merkezi olduğundan sizlerin görmesini istediğim diğer noktalar ise şu şekilde;
- Aya Yorgi Koyu
- Ilıca Plajı
- Altın Kum Plajı
- Pırlanta Plajı
- Tekke Plajı
- Fun Beach Club
- Kafepi Beach Club
- Dilaila Beach
Ne kadar saysak bu plajlar beach kulüpler bitmez. Ama en popülerleri buraları. Kısa turlar ile ufak kaçamaklar yaparak hepsini dolaşabilirsiniz. Yada güneş, kum, deniz üçlüsünde kendiniz kaybedebilirsiniz.
ÇEŞME HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER
- Kesinlikle pahalı bir şehir. Bütçenize dikkat etmenizi öneriyorum.
- Sakızlı kurabiye almadan dönmeyin derim.
- Kumrucu Şevki’de İzmir kumrusunun tadına varın.
- Çeşme merkez çarşıda bunulan Rumeli’den dondurma yemeği eksik etmeyin.
- Araba şart. Koylar ve plajlar birbirinden uzak. Toplu taşıma yaz aylarında çok sıkışık oluyor. Elinizde olanak varsa araba ile gelmeye çalışın.
- Dalış turizmi için çok uygun noktalardan. Tüplü dalış yapıyorsanız denemeden gelmeyin.
- Zamanınız varsa Sakız adası için ufak bir kaçamak yapabilirsiniz.