Bizim ağız tadımızla nerdeyse aynı olan, ama bir o kadar da ağır yağlı yemekleri olan bu şehir hassas mideler için uygun değildir. Genel olarak yemeklerini yağlı yapıyorlar. Ama o kadar da güzel ve lezzetli oluyor desem yeridir. Burada şunu da belirtmek isterim ki donuz yağı ve domuz etinin çokça kullanıldı bir mutfak burası. Domuz sevmeyenler ve yemeyenler için uyarımız olsun.
Macar Mutfağının dünya üzerinde tanınan en bilinen yemeği Gulaş’tır. Gulaş Türkçe bir kelime olup ismi Kul Aşından gelmektedir ( Osmanlı zamanında Macaristan’da Sultanın Askerleri için yapılmakta olan bir yemekmiş). Macar Mutfağı her ne kadar Av Hayvanlarının etleri ile bol baharatlı bir mutfak gibi görünse de Tas kebabına benzeyen Gulaş, Kapuskaya benzeyen lahanadan yapılan Kaposta ve Boğazkere’ye benzeyen Tokai Şarapları ile Türk Mutfağının izlerini taşımaktadır. Genel olarak acı seven bu millet satış babında da bol bol acı biber satmakta ve tüketmektedir. Bunu alışkanlığı da Osmanlı’dan aldılar evet. Eve dönerken bir tutan acı biber alıp hediyelik olarak eşinize dostunuza götürebilirsiniz.
BUDAPEŞTE’DE NE YENİR?
Çorba: Budapeşte’nin iki adet yöresel çorbası vardır; Gulaş ve Balık Çorbası.
- Gulyas (Gulaş Çorbası): Et ve sebzeli çorba. Ülkenin en popüler yemeği olduğu için mutlaka deneyin.
- Halaszle (Balık Çorbası): İçerisinde kırmızı biber (meşhur), soğan, patates vb. bulunuyor. Yediğiniz yere göre değişmekle birlikte içerisine domuz yağı da konulabiliyor. Öncesinde sormanızda yarar var.
- Jokai bableves: Fasulye Çorbası
- Ujhazi tyukhusleves: Tavuksuyu Çorbası
Ana Yemek:
- Paprikas Csirke: Biber Soslu tavuk. Genelde yanında yağda kızaran küçük hamurlarla servis edilir.
- Pörkölt: Et yemeği
- Töltött kaposzta: Lahana Dolması
- Töltött paprika: Dolma Biber
- Lecso: Sebze yemeği
Tatlı:
- Somloi galuska: Bisküvi, krema ve çikolata soslu bir tatlı.
- Gundel palacsinta (Palaçinka): Krep gibi.
- Kürtoskalacs: Genelde fırınlarda satılıyor ancak seyyar olanları görmek de mümkün. Rulo şeklinde bir şekerleme. Denemenizi öneririm.
Budapeşte’de bunları yiyebilirsiniz. Tabi İtalyan, Fransız, Hint ve Japon mutfaklarına özel yemekler bulabileceğiniz gibi, Türk mutfağından yemekler de yiyebilirsiniz. Çeşit bol. Peki nerede yiyeceksiniz?
- Trofeagrill: Akşam yemeği için tercih edebilirsiniz. Birden fazla şubesi bulunuyor ve hepsinde açık büfe yemek var. Fiyatlar ortalama 20-22 Euro. Eğer o akşam 50 kişi rezervasyon yapmış olursa, folklor ekibi geliyor ve ücretsiz olarak izleyebiliyorsunuz.
- Wasabi: Japon ve Kore mutfağından yemekler sunan ve 4 şubesi bulunan bir restoran zinciri.
Şarap tatmak isteyenler için de Budapeşte’de çok fazla alternatif var. Kekfrankos, Egri Bikaver ve Bulls Blood en popüler kırmızı şaraplar. En popüler beyaz şaraplar ise Szürkebarat ve Chardonnay ya da tatlı beyaz şarap isterseniz Tokaji‘yi deneyebilirsiniz. Palinka ise şeftali likörüdür.
SON SÖZLER
“Budapeşte’de ne yiyelim?” diye soracaklara da bir tatlı, bir tuzlu tavsiye edeyim. Türkiye’de yeni yeni “makara” adıyla satılmaya başlanan Kurtos Kalacs ve üzerine rendelenmiş peynir, ekşi krema ve ezilmiş sarımsak konulan (korkutmasın sizi, enfes bir karışım oluyor) bir yiyecek olan Langos yemeden dönmeyin!