Karadağ’nın incisi Budva’ya hoş geldiniz. İncisi diyorum çünkü Avrupalılar buraya küçük İbiza diyorlarmış. Buraya geldikten sonra açıkçası ben Türkiye’de kolay kolay tatil yapmam. Gerek doğasıyla, gerek denizi, kumu, plajlarıyla olsun, gerekse de tarihi dokusuyla olsun hepsi iç içe bir şehir. Adriyatik denizi kıyısında diğer denize kıyısı olan tatil mekanı Avrupa ülkelerine oranlar son derece ucuz. Gündüzü bir başka gecesi bir başka Budva’nın. İnsanları da bir o kadar cana yakın ve yardımsever bu şehrin. Sizi kazıklamaya çalışan taksiciler yok. Şehir son derece güvenli. Her yer güvenlik kuvvetleri ile dolu. O konuda rahat olabilirsiniz. Fazlasıyla alkol alıp ortalığı bir birine katmadığınız sürece hiçbir sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum.
BUDVA’YA ULAŞIM
Bu şirin şehre nasıl gelebileceğiniz konusunda ise, Podgorica’ya Türkiye’den direkt tarifeli seferler ile ulaşım sağladıktan sonra, ortalama 1-1 buçuk saatte yakın bir otobüs yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise farklı ülkelerden otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Budva da acıkası konaklama konusunda sıkıntı olabilecek bir şehir değil. Her bütçeye göre konaklayabileceğiniz yerler mevcut. 5 Yıldızlı otellerden tutun minin köşe hostellerine kadar çeşit sınırsız diyebilirim. Gezginler için tavsiyem Stari Grad’da bulunan hostellerdir. Stari Grad hemn bu şehrin turist mıknatısı özelliğinde hem de tarihi dokusuyla sizleri huzura kavuşturacak bir ambiyansta. Budva sadece tarihi dokusuyla anmak haksızlık olur açıkçası. Adriyatik kıyısındaki bu şehirde denize girebileceğiniz bol miktarda plaj mevcuttur. Ama şunu da hatırlatmamda fayda var Adriyatik denizi kıyısında kum bulma olanağınız çok zor. Bu sebeple Budva’da ki kumsallar genelde taşlı. Ama bu sizin yüzemeyeceğiniz anlamında taşlı değil. Ki buraya gelip te denize girmemek olmaz. Zaman zaman dalgalı olabiliyor.
BUDVA’DA NERELER GEZİLİR?
Budava’da gezilip görülecek yerlerden daha çok deniz sefası yapılması şiddetle tavsiyemdir. Eğer ki balkan turu yapıyorsanız ve listenizde Budva’da varsa kesinlikle burada birkaç gün geçirmenizi tavsiye ediyorum. Hem o koşuşturmacanın yorgunluğunuz deniz keyfiyle atmış olursunuz, hem de Budva’nın tarrihi dokunuşuyla tanışmış olursunuz. Plajlarını es geçecek olursak Budva’da başlıca gezilip görülecek yerleş şu şekilde sıralayabiliriz.
- Stari Grad
- Sveti Stefan (Belirtmekte yarar var; burası tamamen otel olarak kullanılıyor ve sadece otel müşteri girebiliyor.)
- Etnografya Müzesi
- Arkeoloji Müzesi
- Dans Eden Kız Heykeli
- Hawaii Adası
Hawaii Adası nedir?
Hawaii adası Burda haklının kendileri adlandırdığı bir adadır. Hemen Budva açıklarında kocamaaaan bi adadır. Yerel halk ile geçen bi kaç konuşmamda yüzmek için en ideal noktanın burası olduğu konusunda ısrarcı davranıyorlar. Ki gitmenizi tavsiye ediyorum ek resimlerde de ada ile ilgili görseli görebilirsiniz. Ulaşım konusunda da çok baris. Budva marinadan minik botlar ile karşıya geçmeniz mümkündür.
BUDVA YEMEKLERİ
Yeme içme konusunda son derece cömert davranıyor Budva. Fakat diğer Karadağ yazılarında belirttiğim gibi ülke genel anlamda domuz eti tüketiyor. Yemeden evvel yiyeceğinizde domuz eti olup olmadığına dikkat ediniz. Hoş “Benim için sıkıntı yok” derseniz sorun kalmıyor. Sokak satıcılarından yiyecek denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Özellikle lavaş dürüm diye tabi edebilirim, dönerlerini denemeniz lazım. Yolunuz açık olsun.