Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, Kazablanka’ya ulaşım sanıldığının aksine son derece kolaydır. Sadece doğru mevsimde doğru yöntem ile ulaşmak gerekiyor. Şehre ulaşmanın en kolay yolu tabi ki de hava yolu ile olacaktır. Türkiye’den direkt seferler olduğu gibi, aktarmalı uçuşlarla da buraya ulaşmanız mümkündür.
Aktarmalı uçuş: Bir uçuş anlaşması gereği Türk vatandaşları belirli ülkeler hariç 24 saati geçmediği müddetçe transfer uçuşlarda transfer vizesi alınması gerekmemektedir. Bu ülkeler; Almanya, Birleşik Krallık, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Yunanistan ve Kanada. Bu ülkeler üzerinden aktarma uçuşu yapacaksanız mutlaka transfer vizesi almanız gerekmektedir.
Tercihlerinizde vizesiz seyahat edebilmek için bu ülkeler üzerinden transfer olmamaya özen gösteriniz. Türkiye’den direkt uçuşlar son zamanlarda aldı başını gidiyor. Felaket uçuk fiyatlarda olan tarifelerin yanı sıra eğer ki zamandan yana sıkıntınız yoksa aktarma uçuşları daha mantıklı olacaktır. Sezon dışında yani kışın gittiğinizde uçuş fiyatları neredeyse tabana kadar gerilemektedir. Kış dediğime bakmayın. Kışın hava sıcaklığı gündüz minimum 16 derece. Ortalama kışın 400-600 TL gibi rakamlarla çift yön bilet bulurken bu rakamlar yazın 1000-1800 TL arasında değişmektedir. Dediğim gibi zamanınız varsa yazın değil de kışın gitmek en mantıklısı olacaktır. Hava alanından merkeze gelebilmenin en ucuz noktası trendir. 4TL gibi bir rakam verip Casa Port durağına kadar gelmeniz yeterli olacaktır. Casa Port durağından istediğiniz herhangi bir yere yürüyerek veya taksi kiralayarak ulaşmanız mümkündür. Yolculuk ortalama 30 dakika sürmektedir.
Diğer yandan farklı bir ulaşım yöntemi ise feribot ile olacaktır. İspanya üzerinden feribotla Tangier’e ulaşım oradan da 4 saatlik bir otobüs yolculuğu ile Kazablanka’ya ulaşmanız mümkündür. Tabi bu mantıklı gelmemektedir. Ama bir Avrupa turu yapacaksanız Endülüs bölgesinin en önemli kentlerinin yer aldığı bu ülkeden başlayıp Avrupa’ya sıçrama yapmanızda fayda görüyorum. Ryanair ile de ucuz uçuklara yakalayıp Avrupa’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Şehir içi ulaşıma değinecek olursak, Şehir içi ulaşım diğer Fas yazılarımda belirttiğim gibi tabi ki de taksi. En kolay ulaşım yöntemi bu. Toplu taşımayı pek kullanmadık diyebilirim. Taksi ile dolaşırken bazı uyanık taksiciler sizi uzun yoldan götürüp anlaştığınız fiyattan fazla bir rakam olabilirler öncelikle onu belirteyim. Yine de genel olarak Fas’ta taksilere binmeden evvel mutlaka ya pazarlık yapın ya da taksimetreyi açtırın. Biz 10 km den fazla bir yol için ortalama 4₺ gibi bir rakam vermiştik. Gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Şehirler arası yolculuk tabi ki de yerel otobüs firmaları yerine CTM veya eş değer firmalar ile yapmanız olacaktır. Hep temizler hem de rahatlar. Yerel otobüs firmaları inanın hem yorucu bir yolculuk yapmanıza sebep olacak hem de çok ta hijyenik sayılacağını sanmıyorum. En mantıklısı CTM ile yapmak olacaktır. Web sitesinden ( www.ctm.ma ) firmanın otobüs hareket saatlerine bakabilir ona göre de planınızı çizebilirsiniz. Genelde olağan üstü bir durum olmadığı zaman dakikler ver hizmetleri son derece iyidir.