Fas’ın ilk başkenti olan Marakeş, ülkenin orta kesinimde bulunmaktadır. Kırmızı şehir olarak bilinen Marakeş’in orijinal ismi Berberi dilince “Murnakush” olarak bilinir ve anlamı Tanrının Ülkesi ’dir. Fas bildiğiniz diğer Avrupa ülkelerinden tamamen farklıdır öncelikle bunu belirtmek isterim. Her ne kadar Rabat, Tangier ve Kazablanka’da Avrupa’nın izlerini çokça görsek bile bu şehir tamamen Berberi kültürü ve Afrika kültürünün karışımı diyebilirim. Genel olarak Marakeş’te çöl iklimi görülmektedir. Yazlar sıcak kurak, kışlar ise ılıktır. Bu şehre ziyarette bulunacaksanız benim yaptığım hatayı yapmamanızı tavsiye ederim. En ideal mevsim sonbahar olarak belirtiyor burada yaşayanlar. Ben ilkbaharda ziyaret etmiştim. Sürekli bir rüzgar ve kum fırtınalarına maruz kaldım diyebilirim. Şunu belirtmem gerekirse dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre “Ölmeden önce görülmesi gereken yerler” listesinde yer alan bu şehir inanın bana bildiklerinizin aksine son derece eğlenceli, son derece şaşırtıcı bir şehirdir. Her köşe başında mutlaka size bir şeyler satmaya çalışacak insanlara rastlamanız, her bir arada ilginizi çekebilecek süs eşyaları, dekoratif objeler görmeniz mümkündür.
MARAKEŞ’TE KONAKLAMA
Konaklama konusunda en rahat olabileceğiniz şehirlerden Marakeş. O kadar çok konaklama noktası var ki hangisinde kalabileceğinizi seçerken inanın zorlanacaksınız. Öncelikle şu konulara dikkat etmeniz lazım konaklama noktası seçerken. Jemaa el-Fnaa meydanı yakınlarında kalmanızı tavsiye ediyorum. Yakınları dememi özellikle dikkatinizi çeksin, meydan da demiyorum yakınları olacak. Meydan son derece popüler olduğundan bu çevredeki konak noktası kiralayıcıları resmen çıldırmış diyebilirim. Uçuk miktarda fiyatlar çekiyorlar. Yakınlarında olan Hosteller veya oteller gayet makul olacaktır. Riad adı verdikleri ufak butik oteller inanın bana kalmanız için en ideal yerlerdir. İlk başta otelin kapısına geldiğinizde bir şok geçirebilirsiniz. Dışarıdan kötü göründüğüne bakmayın bu otellerin bazılarında avlu bölümünde havuz bile olduğu söyleniliyor. Fas’ın sıcağında kavrulmamak için bu tarz otelleri tercih edebilirsiniz. Tercih edeceğiniz otellerde veya hostellerde mutlaka klima olup olmadığından emin olun. Marakeşte gündüz sıcaklıklar inanılmaz derecelere çıkabiliyor. Turistler bu sıcaklıklara pek fazla alışkın olmadığından ya otellere kaçıyorlar yada havuzlara. Çöl sıcaklarınla baş etmenin en iyi yolu budur. Ben hem Fnaa meydanına yakınlığından hem de ucuzluğundan dolayı Purple Camel Hostel’i tercih ettim, tavsiyemdir. Hoş geldin olarak beğenmediğim o Fas’ın naneli çayını ve kurabiye bile ikram etmişlerdi.
MARAKEŞ’TE GEZİLECEK YERLER
Mimari açıdan çok geniş bir alana yayılan bu şehirde bir yerden başka bir yere ulaşmak biraz uzun ve sıcağın altında çekilmez olacağından taksi en mantıklısı olacaktır. Bazı turistik bölgelerde faytonlar da var. Tabi ki de binmeden evvel pazarlık yapıyoruz! Başlıca da sıralamak gerekirse Marakeş’te dolaşılacak yerler, görülmesi gerekenler;
- Jemaa el-Fnaa (Unesco Dünya Mirası Listesindeki meydan.)
- Marrakech Souk (Çarşı)
- Dar el Makhzen
- Les Bains de Marrakesh
- Jardin Mojorelle
- El Badi Place (El Badi Sarayı)
- Bahia Place (Bahia Sarayı)
- Ali Ben Youssef
- Koutoubia Camii
- Medina
- Gueliz Mahallesi
- Ziani Hamamı
- Rahba Meydanı
- Marakeş Müzesi
- İslami Eserler Müzesi
- Saadian Mezarları
JEMAA EL-FNAA
Sabahın Görkemliliği
Sabahları saat 18:00’a kadar son derece hareketli olan bu meydan bildiğiniz diğer meydanlara benzemiyor. Büyük bir alanı dolduran halk her yerde farklı bir gösteri, her köşe başında farklı bir ambiyansı yansıtıyorlar size. Meydanda avare gibi dolaşırken bir bakmışsınız omzunuza fotoğraf çekilmeniz için maymun koymuşlar, ya da dolaşırken karşınıza kobra oynatan birilerini görebilirsiniz.
Gecenin Büyüsü
Akşam saat 18.00’den itibaren seyyar lokantalarla doluyor meydan. Balık, karides, salyangoz, kebap, sosis, köfte, salata, meyve ve kuruyemiş satıcılarının tezgahları iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalığı ağırlıyor.
Şiş kebap meydandaki lokantaların en popüler yemeği. Dana, kuzu, tavuk eti veya kimi yerlerde sadece sebzeyle yapılan ‘Couscous’, Fas’ın milli yemeklerinden. Faslıların geleneksel olarak cuma günleri toplanıp ailece yedikleri kuskusu gerek açık hava lokantalarında gerek diğer restoranlarda bulabilirsiniz. Fas’ın milli yemeklerinden bir diğeri ise çeşitli et, sebze ve baharatların karışımından oluşan Tajine. Koni şeklinde büyük bir kapağı olan geniş toprak kaplarda pişirilen Tajine, bu kapla sofraya getiriliyor. Menülerde ‘Harira’ olarak geçen Fas usulü çorba ise kuzu eti, soğan, sarımsak, domates, taze nane ve baharatlardan oluşuyor.
Sihirli Meydan
Jemaa El Fna’nın etrafındaki kafelerin teraslarında oturarak, Fas’ın geleneksel yeşil çay veya taze nane yapraklarından yapılan çayını yudumlayıp meydanın gece manzarasını izlemek doyumsuz bir keyif. Açık hava lokantalarının ateş böceği gibi yanan ışıkları, ızgaralardan gökyüzüne savrulan dumanlar, meydanda mistik, fantastik bir atmosfer oluşturuyor. Karelerce fotoğraf çekmekten kendinizi alamıyorsunuz.
Marakeş’in gezilmesi gereken yerlerinden biri de meydanın hemen arkasındaki çarşı. Fas seramikleri, halılar, deri eşyalar, takı, yiyecek satıcıları, antikacılar, kuyumcular, terlikçiler, kumaşçılar, baharat, misk, amber, tütsü satan dükkanlarda Fas el sanatlarına ait bir çok ürün bulmak mümkün. İlk bakışta Kapalı çarşıyı andıran Marakeş çarşısı o kadar renkli ve o kadar çok güzelliği ve sürprizli ki, labirent gibi sokaklarında günlerce dolaşabilirsiniz.
FAS VİZESİ HAKKINDA
Fas ülkemizden vize istemeyen bir ülke. Bu elimizi kolumuzu sallaya sallaya gireceğimiz anlamına gelmiyor tabi ki de. Kendi çapınca prosedürleri var bu ülkenin. Hava yolu veya deniz yolu ile giriş yapacak olursanız sizlerden bir giriş vize formu doldurmanızı istiyorlar. Formu doldurduktan sonra gümrük polisinin sorduğu birkaç soruya da cevap verdiğinizde kolaylıkla giriş yapabiliyorsunuz. Çıkarken de aynı prosedür mevcut. Yine çıkış vize formu düzenliyorsunuz. Birkaç soru soruluyor. Kolaylıkla çıkış yapabiliyorsunuz.