30 Kasım Cumartesi 2024
Ana SayfaEgeİzmirSelçuk Gezi Rehberi

Selçuk Gezi Rehberi

Kalbinizin ege de kalmasını istemez misiniz? O zaman Selçuk sizin için iyi bir nokta olmanın başlangıcı diyebilirsiniz. İzmir’in güneyinde bulunan Selçuk, gerek Kuşadası’na olan yakınlığı olsun gerekse de Şirince’nin bağlı olduğu ilçe olsun konum bakımından son derece zengin bir lokasyonda bulunuyor. Yeşilliklerin içerisine doğru girerken tarihin sizleri karşıladığına tanıklık edeceksiniz. Zamanının en önemli yerleşkeleri bu bölgede olduğundan etrafı hayranlık ile izlememek elde değil. İzmir belediyesinin de desteği ile tarihimize sahip çıkılmış olup günümüze kadar gelmesi sağlanılmıştır.

Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede gideceğiniz zamana bağlı olarak bol yağış aldığını söyleyebilirim. Bu yüzden planlarınızı yapmadan evvel hava durumunu göz önünde bulundurmayı unutmayınız. Şehir genelde geçim kaynağını turizmden elde etse de bölge de yaygın olarak zeytincilik ve üzümcülük başta olmak üzere meyvecilikte yapılmaktadır. Üzüm deyince hemen akıllara şarap geldiğini hisseder gibiyim. Evet doğrudur. Ege’deki en iyi şarapların bu bölgeden çıktığını söylememek büyük ayıp olur. Bu da size neler alınabileceği konusunda kafanızda fikirler oluşmuştur umarım.

SELÇUK’A NASIL GİDİLİR?

Aslında son derece kolay ve çok çeşitli yöntemler mevcut isterseniz hemen başlayalım.

Kara Yolu Ulaşımı

Bu konuda da iki farklı yöntem ile gelebilirsiniz. Toplu taşıma ile gelecekseniz İzmir üzerinden otobüs ile kolayca Selçuk minibüsüne binerek gelebilirsiniz. Diğer türlü kendi aracınız ile gelecekseniz de İzmir – Aydın otobanına girerek Belevi gişelerinden çıkmanız halinde 10 dakikalık yolunuz kaldı demektir. Müthiş yeşilliklerin içerisinden geçerken emin olun o 10 dakikanın farkına bile varamayacaksınız. Diğer bir alternatif Aydından gelmek olacaktır. İzmir’e oranla biraz daha uzun sürüyor fakat bu sizin buraya gelmeniz için engel değil olamaz ama dimi.

Hava Yolu Ulaşımı

Türkiye’nin neresinden gelecek olursanız olun İzmir hava alanı sizleri karşılıyor olacaktır. Hava alanına yakın bir noktadan ister araç kiralayabilir isterseniz önce İzmir merkeze daha sonra da Selçuk’a gitmeniz mümkün olacaktır. Hatta şunu da belirtmemde fayda görüyorum İzmir hava limanı uluslararası bir hava limanı. Yurt dışındaki turistleri içinde olanak yaratıyor.

Deniz Yolu Ulaşımı

İki farklı liman mevcut bu lokasyona yakın. Ama en çok kullanılan Kuşadası limanı. Diğer liman Çeşme limanı biraz uzak olduğundan pek fazla tercih edilmiyor ama o sizin kararınız.

Şehir içerisinde de öyle endişe edilecek bir durum yok açıkçası. Gerek şehir içi minibüsleri gerekse de taksiler sizin hizmetinizde. Ben kendi aracımla geldiğin için fiyat konusunda pek bir bilgim yok. O yüzden sizleri yanılmak istemem.

SELÇUK’TA KONAKLAMA

Son derece turistik olan bu şehir turist sayısını kaldıracak kadar da gelişmiş diyebilirim. Gerek şehir merkezinde görmüş olduğum konaklama noktaları olsun gerekse de yakın yerleşim yerlerindeki konaklama noktaları olsun bol bir alternatif sunuyor bizlere. Benim size tercihim şöyle olacaktır. Selçuk gereğinden fazla sıkıcı diyebilirim. Yakın noktalardan olan Şirince’de farklı bir ambiyansın içerisinde güne uyanmak sizler için farklı olacağı kanısındayım. Diğer bir alternatif olan Kuşadası’nın muhteşem maviliklerine güne göz açmakta var tabi ki de.

SELÇUK’TA GEZİLECEK YERLER

Alternatifi bol olan nadir yerleşim yerlerinden birisi burası. Olabildiğince tarih ile iç içe olduğundan gezip görülecek yerler de bir o kadar artıyor tabi ki de. Başlıca sıralayacak olursak;

  • Artemis Tapınağı (Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri)
  • Efes Antik Kenti
  • Meryem ana Evi ve Kilisesi
  • St. Jean Kilisesi ve Mezarı
  • Ayasuluk Kalesi
  • İsa Bey Camii
  • Yedi uyuyanlar Mağarası
  • Su Kemerleri
  • Efes Müzesi

Haricen yakın noktalardan;

  • Şirince
  • Pamucak

BİLMENİZ GEREKENLER

Artemis tapınağını göreceğim beklentiniz olmasın öncelikle. Bu konuda ilk kez görmek isteyenler büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Günümüzde Dünyanın Yedi Harikası kategorisinde kabul edilen Artemis Tapınağından pek fazla bir şey kalmamıştır. Zaten Dünyanın Yedi Harikasından sadece Keops Piramidi kalmıştır. Artemis Tapınağı kalıntılarından kalan Artemis heykeli Selçuk Efes Müzesinde sergilenmektedir.

Kendi aracınız ile gelmediyseniz araç kiralamak daha iyi olacaktır. Çünkü farklı noktalardaki görülmesi gereken yerler birbirlerinden uzak oluyor ve bu konuda toplu taşımada sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Alışverişinizi Selçuk merkezden yapın. Turistik bölgeler merkeze oranlar gereğinden pahalı oluyor. Selçuk merkez en azından bu bölgelere oranla çok daha ucuz.

Güneşe aldanmayın. Hava durumunu kontrol edin. Hava birden yağmura dönebiliyor. Güneşin ve rüzgarın azimetine uğramamaya da önem gösterin her ne kadar güneş tatlı tatlı ısıtsa rüzgarda bir o kadar tatlı tatlı esse de güneç son derece yakıcı akşam güneş alan yerlerinizi yanmış olarak bulabilirsiniz. Rüzgarda bazen sertleşebiliyor. Yanınıza bir rüzgarlık almanızı tavsiye ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

ŞEHİR PUANLARI

Turist Yoğunluğu
Gece Hayatı
Doğal Güzellikleri
Lokal Yemek Lezzetleri

EN SON EKLENELER

BAĞLANTIDA KALIN

594BeğenenlerBeğen
5,476TakipçilerTakip Et
2,660AboneAbone Ol
Kalbinizin ege de kalmasını istemez misiniz? O zaman Selçuk sizin için iyi bir nokta olmanın başlangıcı diyebilirsiniz. İzmir’in güneyinde bulunan Selçuk, gerek Kuşadası’na olan yakınlığı olsun gerekse de Şirince’nin bağlı olduğu ilçe olsun konum bakımından son derece zengin bir lokasyonda bulunuyor. Yeşilliklerin içerisine doğru...Selçuk Gezi Rehberi