Bursa denilince aklan ilk gelenlerden biri belki de Uludağ’dır. Bursa sınırları içerisinde yer alan, Marmara bölgesinin en yüksek dağı olan Uludağ, kışın sporseverlerin en uğrak yerlerinden biri olup Bursa halkı içinde hafta sonu kaçamak noktası olduğunu da belirtmek gerekir. İster hava değişimi yapmak için olsun ister “Bu günde karlarda yuvarlanalım.” deseniz bile bu nokta her zaman ambiyans değişikliği için uğrak noktalardan biri olmuştur. Lise dönemlerimde bol bol kayak yapmak için geldiğim bu nokta benim için özel olmuştur. Daha sonradan ayaklarımda yaşadığım kas problemi nedeni ile bir süre uzak kalmıştım pistlerden.
ULUDAĞ’A NASIL GİDİLİR?
Akıllara bir çok soru gelir aslında bu konu ile alakalı olarak. Pek çok kişi Uludağ ismini duymuştur ama nasıl gideceği konusu hakkında pek bir bilgisi de yoktur. Başlıca anlatmak gerekirse Uludağ’a ulaşım son derece kolay ve hızlı yöntemleri mevcuttur.
Deniz Yolu: Ne alaka der gibisi şeyler demeden evvel okuyun lütfen. İstanbul – Bursa arasında çalışan belediyeye ait olan BUDO kış aylarında spor severler için müthiş kampanyalar yapıyor. Budo’dan almış olduğunuz biletler ile direkt Uludağ’a kadar çıkma olanağı tanıyor. Kampanyalar ve detaylı bilgiler için web sitesini ziyaret edebilirsiniz. http://budo.burulas.com.tr/
Hava Yolu: Yine aynı şekilde İstanbul – Bursa arasında çalışan deniz uçağı seferleri mevcuttur. Budo Mudanya limanına yanaşırken Deniz uçağı Gemlik Limanına yanaşmaktadır. https://fly.burulas.com.tr/ “Bu ne kardeşim biz başka ilde oturuyoruz!” Dediğinizi duyar gibiyim. Spor severler için Yine Yenişehir havaalalından shutle Bus ile Bursa şehir merkezine ulaşmanız son derece kolay olacaktır. http://www.yenisehir.dhmi.gov.tr/
Not: Deniz uçağı seferleri Ekim 2017 itibaren iptal edilmiştir. Tek seçenek Yenişehir havaalanıdır.
Kara Yolu: En çok tercih edilen yöntemlerden biri olan kara yolu hem ekonomik hem de manzara konusunda cömerttir. Yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arasında süren yolculuk boyunca hem doğanın güzelliğini hem de insanoğlunun acımasızlığına şahit olabilirsiniz. Şansınız varsa milli park içinde geyik sürülerine de denk gelebilirsiniz. Tabi avantajı olduğu gibi dezavantajları da var. Kalabalık gidiyorsanız bu yöntem inanılmaz ekonomi yapmanızı sağlayacaktır. Diğer yandan Uludağ’da ki park etme sorunu yüzünden biraz sıkıntı çekmeniz çok olası olacaktır. Aracım yok ne yapabilirim demeden evvel bu kısmı dikkatli bir şekilde okuyunuz. Bursa Tophane kısmında kalkan Uludağ minibüsleri 12TL (2018 Yılı) gibi bir ücretle oteller bölgesinin başlangıcına kadar sizleri çıkartır. Orda dan da 2.50TL (2018 Yılı) gibi basit bir ücretle kayak merkezine çıkmanız mümkündür.
Teleferik Yolu: En hızlı ve zahmetsiz olan yöntem tabi ki de bu. Ekonomi bakımından biraz sıkıntılı olabilir. Ki bir veya iki kişi çıkıyorsanız ve aracınız yoksa tavsiye edebileceğim nokta bu olacaktır. Dünyanın ve Türkiye’nin en uzun teleferik hattının burada olduğunu hatırlatır. Teleferik ile yolculuktaki manzaranın da doyumsuz olduğumu bildirmek isterim. Gidiş geliş ortalama 38TL (2018 Yılı) olan teleferik hakkında detaylı bilgi ve güncel fiyat tarifesini web sitesinden öğrenebilirsiniz. http://www.teleferik.com.tr/
ULUDAĞ’DA KONAKLAMA
Konaklama konusunda çok fazla bilgi sahibi değilim acıkması. Fakat sezon içerisinde her yerde olduğu gibi buda da fiyatların uçuk olduğunu söylemek isterim. Sarı alan bölümünde yazın kiralayabileceğiniz kiralık ağaç evler ile doğada birkaç gece geçirebilir kar yağarken sıcak şarabınız elinizde doğanın güzelliklerini otel odanızın camından izleyebilirsiniz. Konaklama seçenekleri bolca mevcuttur. Ama dediğim gibi pek fazla bir bilgim yok. Üniversitelerin burada kampları ve yurtları bulunuyor. Şanslı bir okulda okuyorsanız çok daha ucuza kapatabilirsiniz. Yazın da çok güzel kamp noktaları bulunuyor. Dikkat etmeniz tek gereken şey milli parkta olduğunuzu unutmayın. Güvenli bir yerde kamp atmanız olacaktır. Yabani hayvanların sizleri rahatsız etmesi konusunda endişe duymadan rahat bir tatil geçirmeniz sizin açısından önemli olacaktır. Bu konu ile alakalı detaylı bilgiyi gerek jandarmadan gerek se de koruculardan öğrenebilirsiniz.
ULUDAĞ’DA YAPMADAN GELİNMEYECEK ŞEYLER
Kayak için geldiğiniz, doya doya kayak yaptığınızı bir kenara bırakırsak ve diğer seçenekleri sıralayacak olursak başlıca;
- Beceren pistinin sağ tarafındaki teleski ile en tepeye çıkıp orada ki kafede müthiş bir Uludağ manzarası eşliğinde salep yudumlayın. (2016 Yılı Fiyatı Salep:2.5 TL Teleski: 10TL)
- Sarı alanda sucuk ekmek yemeden dönmeyin. (2016 Yılı Fiyatı 10TL)
- Beceren Otel kafesinden sıcak şarap içmeden.
- Kaymayı bilmiyorsanız bile en azından bir kızak kiralayıp kaymadan döneyiniz.
Yazın geldik ne yapacağız?
- Sarı alanda belirli noktalarda mangalınızı yakın. Ki bu yazın değil kışında yapılan bir şey.
- Yedi göllere Atv kiralayıp uğrayın.
- Mümkünde se en az bir gece yıldızların eşliğinde kamp atıp uyuyun.
Son bir hatırlatma: Benim kayak kıyafetim yok diyenlere gelecek bu konu. Belirli noktalardan kendi bedeninize uygun olarak full ekipman kiralayabilirsiniz. İster Kayak ister snowboard olarak kiralamanız mümkündür. Tam gün olarak kiralıyorsunuz ne kadar isterseniz o kadar kullanıyorsunuz. (2016 Yılı için tüm ekipman kiralaması kayak dahil ortalama 130-150 TL olarak fiyatlandırılıyor) Skipass adı altında belirli teleski veya telesiyejler için tam tün kullanımı 90TL tek biniş 10TL olarak fiyatlandırılıyor. Hafta sonları çok kalabalık olduğundan tek binişlik almanız daha karlı olaraktır. Ortalama zaten 4-5 defa bineceğiniz kesindir. Detaylı bilgi için http://www.uludaginfo.com/uludag-skipass-fiyatlari/ ziyaret edebilirsiniz.