Şimdi sizlere yanı başımızda ki komşumuzun gizli cennetinden bahsedeceğim. Varna benim için hep farklı bir yere sahip olan bir şehir olarak hep kalmıştır. Varna Bulgaristan’ın şahsımca en nadide şehirlerinden, en turistik noktalarından birisidir. Haydi şimdi Varna hakkında detaylıca bir bilgilendirme yapayım.
BİRAZ TARİH
Şimdiden belirteyim öyle dolu dolu satırlarca tarih anlatmayacağım. Ama ucundan da şöyle bi geçeceğimi söyleyebilirim. Bulgaristan 3. büyük şehridir Varna. Karadeniz kıyısında stratejik bir konumda olması Varna’yı her zaman göz bebeği yapmış ve savaşlar boyunca da bu şehir her daim Karadeniz için bir kapı olmuştur.
Varna ismi ilk olarak 6 – 7 yüzyıllar arasında balkanların slav ferihleriyle tanınmaya başlanmıştır. Varna’nın sözlük anlamı olarak “savunma kalkanı” olarak çevirmek daha uygun olacağı kanısındayım. Tarihi daha çok savaşlar bölümüne yer ayırmamız gerektiğini düşündüğümden pek fazla bu detaylara girmiyorum. Ama Sovyet Sosyalist zamanlarında bu şehir gerçek bir askeri üst olarak kullanıldığını şehrin içerisinde dolaşırken her köşede denk geleceğiniz sığnaklar ve soğuk savaş eserlerinden anlayabilirsiniz.
Soğuk savaşlardan daha eskiye baktığımızda Geç tunç çağına kadar uzandığını öğrendim. Trakyalılar, Anadolu, Teselya, Kafkaslar, Akdeniz’den gelen insanlarla aktif bir ticaret merkezi halini uzunca bir süre koruduğunu ve hala da bu ticaret merkezinin faaliyetlerini görebilirsiniz.
NASIL GİDİLİR?
Türkiye üzerinden çok kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz komşumuzun bu muhteşem şehri birkaç yöntem ile ulaşmanız mümkün olacaktır. Şimdi sırasıyla bunlardan bahsedelim.
HAVA YOLU ULAŞIMI
İnanılmaz kısa bir yolculuğun ardından bu şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. 40 dakika bile sürmeyen tarifeli seferler ile Varna’ya gelebilirsiniz. Dönem dönem fiyatlarda çılgın indirimler yaptıklarından dolayı otobüse nazaran seçeceğiniz döneme göre çok ucuza gidebilirsiniz. Ben 2017 Aralık ayında bir arkadaş ziyareti olarak planladığım gezimde otobüs yerine uçağı tercih etmiştim. Hem hızlı oldu hem de otobüslerin sınırda beklediği sıkıcı zamanlardan kaytarmış oldum. O zaman için 300 TL gibi bir rakama gidiş – dönüş bilet almıştım.
Türkiye’den olduğu gibi Avrupa’nın bir çok noktalından buraya ulaşım sağlamanız mümkün olacaktır. Üstelik Varna hava limanı yazın yapılan turist akınını karşılamak için Low Cost firmaları ile sıkı bir anlaşma içerisinde. Olabildiğince ucuza Varna hava limanına iniş yapabilir veya buradan Avrupa’nın farklı şehirlerine gidebilirsiniz.
Şehir Merkezi – Havaalanı Ulaşımı
Son derece kolay bir yöntem olan otobüsü tercih etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Hava limanın hemen dışarısında bulunan 409 numaralı otobüsün yanaştı durağı bulmanız yeterli olacaktır. 1 Leva’ya sizleri şehrin bir diğer ucuna kadar götürecektir. Rota için bir de durağın yanına görsel yapmışlar. Bu görsele göre size en uygun yeri bulup o durakta inmeniz yeterli olacaktır. Bu kadar kolay. Bilmeniz gereken bir diğer konu ise para. Yanınızda mutlaka bozuk para bulundurun. Ben 20 Leva verdiğimde bilet satan kadın bana ters ter bakıp “ben bunu nasıl bozayım” gibilerinden triplenmişti. Bir diğer konu ise nereden bineceğiniz. Avrupa’da bir çok otobüse ön taraftan veya arka taraftan biniliyor. Bu kural Bulgaristan için geçerli değil. Otobüsün orta kısmında bineceksiniz bilginiz olsun. Yoksa benim gibi ön kapıda bekler ve arabanın hemen yanınızdan çekip gittiğini görebilirsiniz.
DEMİR YOLU ULAŞIMI
Şehrin merkezinde bulunan tren istasyonundan Bulgaristan içi ve ülkeler arası seyahatlerinize çıkabilirsiniz. Gördüğüm kadarıyla bilet sıkıntısı çıkmıyor alın biletinizi oturun bir yere. Daha önceden rezervasyon durumları sezonluk ve 1. Sınıf için geçerli oluyor bu dönemleri gardan öğrenebilirsiniz. Ama şunu bilin Avrupa’nın en uç noktasına kadar bile gidebilirsiniz.
KARA YOLU ULAŞIMI
Ulaşımın en saçma noktası diyebilirim. Şehrin taaaa çıkışına doğru bir otobüs istasyonu var. Arkadaşım olmasaydı emin olun orayı bulmam biraz zor olacaktı. Hoş Bizim bildiğimiz terminallerin aksine son derece bakımsız ve varoş bir yerdeydi. Belki de bizim gittiğimiz zamandan kaynaklanıyor da olabilir. Otobüs istasyonunun konumunu alta bırakıyorum. Şunu da belirteyim. Merkeze gidebilmek için otobüse binmeniz gerekiyor. Ne şans ki 409 numaralı otobüs buranın önünden geçiyor.
ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Genellikle taksi ile ulaşım sağlanılıyor. Fakat belirtmem gerekir ki Taksiler renklerine göre bölgelere ayrılış ve bundan dolayı da fiyat farklılığı oluyor. Ama genel olarak merkez kısmı dolaşacaksanız da yürümek en mantıklısı olacaktır. Chayka bölgesinde kalmıştım. Merkez kısmına yürüyerek maksimum 15 dakikada ulaşım sağlanılıyor.
VARNA’DA KONAKLAMA
Konaklama konusunda sıkıntı olabilecek şehirlerden değil burası. Ama şunu da belirtmeme izin verin. Varna, Bulgaristan’ın popüler tatil beldelerinden olduğundan dolayı yaz aylarında şehre çokça sayıda turist gelmektedir. Bundan dolayı özellikle yaz aylarından ziyarette bulunacaksanız önceden rezervasyon yapanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Diğer zamanlarda da böyle bir problem yaşayacağınızı sanmıyorum. Şehirde bol miktarda konaklama noktası mevcut. Benim tercihim uzun süreli kalacaksanız bir ev kiralamanız olacaktır. Kısa süreli konaklamalarda ise merkez civarından güzel hoş hostellerden birini kiralamanız mantıklı olacaktır.
YEME İÇME OLAYLARI
Benim en çok sevdiğim kısma geldik. Varna denilince aklıma hemen balkan mutfağı geliyor. Balkan mutfaklarında da en sevdiklerimden olmazsa olmazım baniçka tabi ki de. Yeme içme olaylarını kısa kısa anlatmak gerekirsek; Bulgaristan genel olarak ucuz bir ülke. Türkiye’de yediğiniz bir yemeği Bulgaristan’da yediğinizde neredeyse 4/1 fiyatına yemiş olacaksınız. Hem bol bol etin tadına varacaksınız hem de ucuzluk ve hizmet sizleri biraz şımartacak diyebilirim. Şimdi sizlere şuarada şunu yiyin burada bunu yiyim demek isterdim ama kişisel tercihlerinizden çok ortak damak tatları daha önemli.
Varna’ya ilk geldiğinizde etrafınızda genelde ekmek arası kebapçelerin satıldığı bir çok dükkan göreceksiniz. En lezzetlilerini ise kapalı Pazar yerinde bulabilirsiniz. Haricen Cerno More otelinin hemen karşısında fırınlardan alacağınız kahvaltılık böreklerinizi Karadeniz’e doğru bacaklarınızı uzata uzata yiyebilirsiniz.
Bir diğer alternatifler ise lokantalar. Merkezde alışveriş caddelerinin olduğu yerlerde de çok nezih lokantaları sıra sıra görebilirsiniz. Özellikle öğrenciler için tasarlanmış olan lokantalarda self servis olarak tasarlanmış bu lokantalarda bütçenize uygun birçok seçeneği görebilirsiniz.
Varna içerisinde şöyle bir duru daha var. Bulgaristan’ın genelinde oluğu gibi Varna’da da yerel halk domuz etini inanılmaz seviyorlar. Neredeyse her yemekte veya atıştırmalıkta sıklıkla domuz eti tüketiyorlar. Eğe ki domuz eti yemiyorsanız siparişinizi vermeden evvel domuz eti olmadığından emin olunuz.
GEZELİM, VARNA’YI TANIYALIM
Aslında Varna’da öyle aman aman görebileceğiniz pek bir şey yok. Yazın geliyorsanız zaten yapacağınız etkinlik çoktan bellidir. Deniz, güneş, kum üçlüsü hazır. Peki tarihi ve görülmesi yerleri nerelerin olduğunu merak ediyorsanız sizler için bir liste hazırladım. Haydi inceleyelim.
SEA GARDEN PARK
Deniz bahçesi olarak bilinen bu yer Karadeniz’in kıyısında muhteşem bir yeşillik olarak kurulmuş. Varna’nın en çok bilinen ve en çok tercih edilen zaman geçirme yeri olarak biliniyor.
GOLDEN SAND’S (ZLATNİ PYASATSİ) NAMI DEĞER ALTIN KUMLAR
Yaz turizminin gözde rotalarından biri olan Altın Kumlar (Golden Sands (Zlatni Pyasatsi), Bulgaristan’ın en ünlü tatil bölgesi olarak biliniyor. İnce kumlu tertemiz plajları, ormanın yeşilinin denizin maviliğine karıştığı büyüleyici manzarasıyla turistlerin uğrak noktası haline gelen Altın Kumlarda pek çok otel ve pansiyon bulunuyor.
VARNA ARKEOLOJİ MÜZESİ
Bulgar mimar Petko Momchilov tarafından tasarlanmış, 1901 yılında ziyarete açılmış olan Varna Arkeoloji Müzesi‘nde (Varna Archaelogical Museum) 100 binden fazla tarihi eser sergileniyor. Üç katlı müzede, Varna çevresinden ve Bulgaristan’ın çeşitli noktalarından çıkarılan arkeolojik buluntular yer alıyor.
ROMA HAMAMLARI
Bölgenin Roma dönemindeki ismi “Odessos” idi. Hamam yapısının korunarak günümüze gelmiş bölümlerinin büyüklüğü, burada kurulu şehrin zenginliği ve büyüklüğünü ifade etmektedir. Yapı: kubbelidir ve yüksekliği, 20 metre civarındadır. Kalın duvarları: 5-6 kat, katı kil tuğla ile örülmüştür. Yerleşim alanı ise, yaklaşık 7000 m. karedir. MS.2’nci yüzyılda inşa edilmiştir. MS.3’ncü yüzyılın sonuna kadar kullanılmış ve sonra terk edilmiştir
VARNA DENİZCİLİK MÜZESİ
Bulgar denizciliğinin temeli: 1879 yıllarına kadar inmektedir. Aynı yıl, Rus deniz subayları tarafından, Bulgar deniz gücü oluşturulmuştur. Bu müze: 1923 yılında kurulmuştur. Başlangıçta, şehirdeki Deniz Harp Okulu içinde iken, 1956 yılında, Sea Garden içinde “Villa Diana” ya taşınmıştır. Müzede görebilecekleriniz: deniz silahları koleksiyonu, ilk mayın tarama gemisi. Eserler: 12 salonda sergilenmektedir. Müzenin en önemli eseri olarak öne çıkarılan: 1912 yılındaki Balkan Savaşında, ülkemize ait “Hamidiye” gemisini batıran “Drazki torpido botu” tur. Bot: kendi türünde, günümüze kadar korunarak gelebilmiş tek gemidir.
VARNA KATEDRALİ
Varna şehrinin simgelerinden biri olan Dormition of the Mother of God Cathedral, şehrin merkezinde yer almaktadır. Cyril and Methodius Meydanı’nda yer alan katedrale 133 basamaklı merdivenden çıkılmaktadır. Katedralin ismi, Bulgaristan’a birçok kez yardımda bulunan Rus Kraliçesi Maria Alexanrovna’ya ithafen seçilmiştir.
DOPLHİNARİUM
Sea Garden içerisinde yer alan en ilgi çekici binalardan biri, akvaryumdur. 1932 yılında açılan Akvaryum, Bulgaristan’ın ilk deniz canlıları binasıdır. Binanın bölümlerinde tropikal canlılar, deniz organizmaları ve memeli hayvanlar için ayrı kısımlar bulunmaktadır.
PRİMORSKİ PARKI
İçine yerleştirilen heykelleri ve düzenli ağaçlarıyla adeta küçük bir orman gibi olan bu parkta şehrin kalabalığından ve sıcaktan kaçabilirsiniz. Parkın içinde bulunan yürüyüş alanları ve geniş çimler ailece vakit geçirmek ve dinlenmek için de ideal.
OPERA BİNASI
Varna Opera Binası Bulgaristan’ın en eski opera binalarından biridir. Mimarisi ile eşsiz bir güzelliğe sahip olan binada sizde bir opera gösterisine katılmak isterseniz operanın
TAŞ ORMANI
Şehrin yakınlarında bulunan bu yer taşların oluşturduğu ilginç oluşumlarla görülmeye değer manzaralar sunuyor. Kapadokya’ya da benzeyen bu bölgede özellikle sabah gün doğarken veya akşam saatlerinde güneş batarken büyüleyici manzaralara tanık olabilirsiniz.
EUXİNGRAD SARAYI
19. yüzyılda Viyanalı bir mimar tasarlanan Evksinograd Sarayı, Varna’nın önemli turistik yapılarındandır. ”Konuksever, deniz kıyısındaki kent” anlamına Evksinograd, sarayın Varna şehrine ithaf edildiğini göstermektedir. Rönesans mimarisinin bir örneği olan yapının girişindeki bahçe, oldukça güzel bir şekilde düzenlenmiştir.
BONUS ALADZHA MANASTIRI
Şehir merkezine yaklaşık 14 km uzaklıkta bulunan bu manastır Karadeniz sahilinde bulunuyor. Burada din adamların inzivaya çekildiği küçük odalar, şapeller, mezarlar ve kilise bulunur. Yolunuz buraya düşerse bu manastırı mutlaka ziyaret edin. 31 numaralı otobüs hattı ile buraya ulaşabilirsiniz.
GECE HAYATI
Gelelim en can alıcı konuya. Varna’yı belki daha evvelinden duymuş olabilirsiniz. Ama bu şehrin bir lakabı var. Balkanların İbiza’sı olarak biliniyor. Birçok gece kulübüne sahip olan şehirde son derece hızlı ve yüksek tempolu bir gece hayatı mevcut. Genellikle kapı girişlerinde DAM olayı olmadığından dolayı bir çok kulübe girerken sıkıntı yaşamayacağınızdan emin olabilirsiniz. Burada erkek takipçilerimin yüzünün güldüğünü farz ediyorum. Kulüplerin bir çoğunda makul ücretlendirmeler vardır. Rahat rahat meyve sularınızı içebilirsiniz. Araç kullanacaksanız eğer rica ediyorum taksiye binin. Meyve suyu içtikten sonra araç kullanmayınız.